|
|
|
Ez a szó,hogy :paraszt,sajnos leértékelődött....
Pedig úgy hallottam,hogy nem az az igazán nagy paraszt,aki traktorral megy a diszkóba,hanem,aki nem csatolja le róla az ekét.....!!
Jó,igaz...itthon én is lefűrészeltem már minden székről a háttámlákat,de csak azért,hogy mindenhová letudjak ülni a permetezővel.És távirányítót sem használok.A tévét egyszerűen ostorral kapcso... |
|
|
|
|
|
|
|
Elkészítés: Az uborkát alaposan megmossuk, egy erre a célra rendszeresített kefével megsikáljuk. Az uborkák végeit levágjuk, és hosszában kétszer bemetsszük. Egy kétliteres befőttes-üveg aljára a jól megmosott kapor felét behajtogatjuk, 2 gerezd megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdet ráültetünk. Az uborkákat szépen egymás mellé állítjuk az üvegben, a maradék kaprot és fo... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg borjúhús, 1 dl olívaolaj, 2 db citrom, só, bors. A mártáshoz: 2 dl húslé, 2 dl tejszín, só, bors, 1 kávéskanál apróra vágott citromfű, 1 citrom kicsavart leve és reszelt héja, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál durvára tört rózsabors. A sűrítéshez: 1 evőkanál étkezési, keményítő 3 dkg vajjal kikeverve.
Elkészítése: A citromot vékony ka... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg burgonya, 12 dkg liszt, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 3 evőkanál tej, 3 dkg vaj, só, olaj.
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, az élesztős folyadékkal.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg tisztított zöldborsó, 20 dkg burgonya, két csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 12-16 szál metélőhagyma, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín.
1. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, bele... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg nem szétfövő burgonya, 1 kis kígyóuborka, egy csomó hónapos retek, 1 közepes fej lila hagyma, egy csokor metélőhagyma, 6 evőkanál fűszerecet, 1 teáskanál kristálycukor, 4 evőkanál olaj, só, őrölt bors, a díszítéshez salátalevelek.
1. A burgonyát héjában (kb. 20 perc alatt) megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és meghámozzuk.
2. A hosszába... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg újburgonya, 30 dkg szeletelt bacon, 4 paradicsom, 2 szál újhagyma, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. vágott petrezselyem.
1. Kiterítjük a szalonnaszeleteket egy alufóliára, ráterítjük a szeletelt burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és szorosan feltekerjük. Tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, és a sütőben 30 percig sütjük.
2. A paradicsom héját eltávol... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg pisztráng, 4 db burgonya, 2 dl tejföl, 1 ek. petrezselyem, 1 ek. metélőhagyma, 1 ek. kapor, 2 ek. bazsalikom, 1 ek. kapribogyó, 4 db fekete olívabogyó, 1 db paradicsom, 1 tk. szemes zöld bors, 3 db citrom, 60 g fűszervaj, 2 ek. repceolaj, só, bors, alufólia.
Elkészítése:
A burgonyákat alaposan megmossuk, megszárítjuk és alufóliába... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2-3 szem főtt áttört burgonya, 4 alma, 1 tojás, 1 kiskanál őrölt fahéj, só, 10-15 dkg finomliszt, 3 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, 10 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítése:
Az almákat megtisztítjuk, magházukat kimetsszük, húsukat kis kockákra vágjuk. A tojást 2 evőkanál vízzel és a fahéjjal felverjük, az almára öntjük, és a tört burgonyával meg anny... |
|
|
|
|
|
|
|
Aludj el szépen
------------------------------------ ------------------------------------ --------
A jó alvókához napközben fittnek, frissnek kell lennie, hogy tényleg elfáradjon a nap végére. Ha így is nehezen alszik el, még mindig van más választása, mint az altató. (Ugye nem akar gyógyszerfüggő lenni?) Vannak természetes szerek és módszerek, amely... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, köménymag, só, 80 dkg marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl vörösbor, 1 kg burgonya.
Elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával, a köménnyel meghintjük, és sóval ízesít... |
|
|
|
|
|
|
|
Pincepörkölt vörösborral
Hozzávalók:
2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika,
köménymag, só, 80 dkg marhalábszár, 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl
vörösbor, 1 kg burgonya.
Elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát az olajon
megfuttatjuk. A tűzről le... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg tisztított zöldborsó, 20 dkg burgonya, 2 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 12-16 szál metélőhagyma, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín.
1. A zöldborsót megtisztítjuk. A burgonyát, az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A burgonyát kockákra, az újhagymát 8-10 cm-es... |
|
|
|
|
|
|
|
Több mint egy éve kivették a vakbelemet, gondoltam elmesélem miként is történt.
Egy borús szombati délelött kezdődött az egész, ugyanis nekiálltam telehányni a lakás minden erre alkalmas berendezését. Állandó jelleggel tömtem magamba a gyógyszereket, de pár perc múlva viszontláttam őket... Este új jelenségre lettem figyelmes, elkezdett fájni a jobb oldalam, és nem tudtam aludn... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
500 g marhahús, zsír, hagyma, fokhagyma, 2 édesnemes paprika, kömény, burgonya, zöldpaprika, paradicsom, só.
Elkészítése:
Alaposan megmossuk a húst, kis kockákra felvágjuk. Lábasban a zsíron megpirítjuk a hagymát, paprikával meghintjük, átpirítjuk benne a húst, hozzáadjuk a fokhagymát, a köménymagot, a sót. Keverjük össze, öntsünk rá v... |
|
|
|
|
|
|
|
A-vitamin (retinol)
Mi a szerepe? Számos funkciója közül a legismertebb a látáshoz kötődik. Mint a szem ideghártyája (retina) fényérzékeny pigmentjének alkotója, központi szerepe van a nappali, az éjszakai és a színlátásban is. Ezen kívül a hámszövet (bőr, nyálkahártyák) épségéhez, és számos más életműködéshez is nélkülözhetetlen.
Mely élelmiszerekben találhat... |
|
|
|
|
|
|
|
A cukorbeteg és a zsíros étel
A cukorbetegek napi étrendje gyakran túlságosan sok zsírt tartalmaz - mutat rá a düsseldorfi egyetem diabéteszkutató központjának egyik munkatársa. Az ok: a cukorbetegeket a szénhidrátok kerülésére tanítják, ők pedig ezeket az ételeket a zsíros élvezetekkel váltják ki. Sok érintett ügyel rá, hogy étrendje kevés szénhidrátot, viszont so... |
|
|
|
|
|
|
|
A-vitamin (retinol)
Mi a szerepe? Számos funkciója közül a legismertebb a látáshoz kötődik. Mint a szem ideghártyája (retina) fényérzékeny pigmentjének alkotója, központi szerepe van a nappali, az éjszakai és a színlátásban is.
Mely élelmiszerekben található meg? Jó A-vitamin-források a máj, a tojássárgája, a tej, a tejtermékek. Az A-vitamin előanyagai (ún. pr... |
|
|
|
|
|
|
|
Az egészséges életmód már a bevásárlásnál elkezdődik. Aranyszabály, hogy mindig friss hozzávalókból főzzön, mert így juthat szervezetébe a legtöbb vitamin, az ízek élvezeti értékéről már nem is beszélve.
Gyümölcsből az érett a nyerő
Mindig szezonális gyümölcsöt válasszon, lehetőleg hazai terméket, mert ezek a legzamatosabb ízűek és a legnagyobb tápanyagtartalm... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Végy hozzá
egy nagyobb krumplit,
2 dl tejet,
5 dkg vajat,
4 dkg lisztet,
15 dkg lágy juhsajtot,
egy pohárka vodkát,
sót, őrölt borsot.
A meghámozott burgonyát vágd vékony szeletekre és - a
tejhez 1 dl vizet adva - sóval, borssal főzd puhára. Ezután
turmixold össze a lével, majd tedd vissza az edénybe, las... |
|
|
|
|
|